Numerot muistiin!!

Numerot, numerot, numerot, miten helkutissa muistaa numerot?

Nykyään ei tarvitse oikeasti muistaa mitään, koska ainahan voi tallentaa tärkeät pin-koodit ja varsinkin puhelinnumerot vaikka omaan kännykkään muistiin. Ja mitä järkeä oikeasti on edes painaa numeroita muistiin?

Miksi. Miksi, Tommi. MIKSI?!

Jos olen täysin rehellinen niin en ihan oikeasti osaa vastata. Aivan sama. Mutta jos haluat oppia näitä tekniikoita ja tietää miten helposti numeroita voi laittaa muistiin (jos niin haluaa), niin sitten kannattaa lukea eteenpäin. Muussa tapauksessa, hauskaa päivänjatkoa...

Tämän tekstin aiheena on siis miten muuttaa numerot mielenkiintoisempaan muotoon jotta ne olisi helpompi painaa mieleen.

Esimerkki 1: pin-koodi

Yksinkertaisin tapa on muuttaa numerot esineiksi. Esimerkiksi numero 1, se näyttää hieman golf-mailalta, joten muutetaan se golf-mailaksi. Numero kaksi, se näyttää joutsenelta, joten jatkossa se on joutsen. Numero 3? Avatut käsiraudat. Tässä lista joka numerolle:

0 = pallo

1 = golf-maila

2 = joutsen

3 = avatut käsiraudat

4 = purjevene

5 = koukku

6 = jojo

7 = bumerangi

8 = lumiukko

9 = norsu

Okei, tehtävänä on siis painaa mieleen pankkikorttisi pin-koodi. Kuvitellaan että tässä tapauksessa pin-koodisi on 1084. Jos tuo on oikea pin-koodisi niin kyseessä ei ole sattuma, vaan uusin mentalisti-temppuni. Tilaa heti keikalle osoitteesta www.tommilahti.com

Eli: 1084. Normaalisti toistaisit numeroa mielessäsi muutaman kerran, ehkä kirjoittaisit sen jopa johonkin paperille. Mutta laitetaanpa tekniikka hyvään käyttöön ja tehdään tuosta tylsästä numerojonosta mielenkiintoinen näytelmä mieleesi niin että muistat koodin olit sitten missä vain.

Muista mielikuvat jotka tehtiin joka numerolle. Kuvittele GOLF-MAILA joka lyö PALLOA joka lentää LUMIUKON päähän. Lumiukko kaatuu lyönnin voimasta PURJEVENEESEEN. Se miltä nuo objektit ja tapahtumat näyttävät mielessäsi riippuu täysin omasta mielikuvituksestasi. Käy tuo kyseinen skenaario läpi mielessäsi muutamia kertoja niin että mielikuva on todella vahvana mielessäsi. Nyt meidän pitää vain yhdistää tuo kyseinen mielesi elokuva paikkaan joka muistuttaa sinua siitä että kyseessä ei ole esimerkiksi kännykkäsi koodia, vaan nimenomaan pankkikorttisi. Järkevintä on kuvitella tuo tapahtuma oman pankkisi edustalle. Pistä silmät kiinni, kuvittele mielessäsi oman pankkisi edusta, miltä se näyttää, miltä siellä voisi tuoksua jne, käveleekö pankin edustalla ihmisiä, minkälaisia rakennuksia siinä on ympärillä.

Muistin virkistämiseksi kannattaa muutenkin alkaa tarkkailemaan ympäristöään hieman isommalla mielenkiinnolla. Keskity normaalissa elämässäsi enemmän myös yksityiskohtiin. Montako katulamppua kotikatusi varrella on. Miltä näyttää joku tietty yksityiskohta, esim. minkävärinen laatoitus tai lattia on työpaikallasi, montako loisteputkilamppua kahvitilasi katossa on ja niin edespäin. Tämä helpottaa näiden mielikuvien rakentamista. Joka kerta kun luot mieleesi uusia assosiaatioita, koita rakentaa niistä mahdollisimman elävät. Kuvittele valmiiksi värit, tuoksut ja tunteet. Jos kuvittelet esimerkiksi tuon golf-mailan, kuvittele minkälainen kuviointi sen varressa on, onko maila kulunut vai uusi.

Pankkikortin pin-koodi kannattaa siis painaa sinne minne se on loogisinta sijoittaa, eli oman pankkisi edustalle. Kun olet kuvitellut mielessäsi paikan, näe mielessäsi vielä muutamia kertoja tuon edellä mainittu näytelmä missä golf-maila lyö palloa joka osuu lumiukon päähän jonka johdosta lumiukko kaatuu purjeveneeseen:

1084

Siinä tekniikka yksinkertaisimmillaan.

Mutta mitäs tehdään jos muistettavia numeroita on enemmän? Esimerkiksi 40? Tai tuhat? Siihen tarvitaan monimutkaisempaa järjestelmää. Ja monimutkainen ei tarkoita välttämättä vaikeampaa, se tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että pohjatöitä tulee hieman enemmän. Sen sijaan että muuttaisit yhden numeron yhdeksi mielikuvaksi, muutatkin numerosarjoja sanoiksi. Kun painoin mieleeni kahdessa viikossa tuhat piin desimaalia, annoin joka numerolle sekä oman konsonantin että vokaalin. Sen jälkeen jäsentelin ne tuhat desimaalia kolmen numeron jonoiksi. Kolmen numeron jonot muutettiin kirjaimiksi siten, että ensimmäinen muuttui konsonantiksi, toinen vokaaliksi ja kolmas konsonantiksi. Otetaan esimerkkinä piin kolme ensimmäistä desimaalia, 141.

Omassa järjestelmässäni numero 1 muuttui konsonanttina T-kirjaimeksi ja vokaalina I-kirjaimeksi. 4 oli konsonanttina R ja vokaalina A. Näin ollen ensimmäiset kolme desimaalia muuttuivat muotoon TAT. Voitte kuvitella mitä tein haasteen ensimmäisenä viikkona. Kävin läpi kaikki tuhat desimaalia kolmen sarjoissa muuttaen ne samalla kaavalla kirjaimiksi. Eikä siinä vielä kaikki. Sanoin että monimutkaiset järjestelmät, tässä tapauksessa nk. kolmoisjärjestelmä, vaatii taustatöitä. Toisen vaiheen jälkeen oli vuorossa koko projektin työläin vaihe. Näistä kolmen kirjaimen yhdistelmistä piti nimittäin muuttaa sanoja. Eli ensimmäisenä esimerkkinä tästä järjestelmästä, TAT muuttui muotoon TATTI. Seuraavat kolme desimaalia loivat minulle SYN-kirjaimet, ne muuttuivat sanaksi 'SYNTIKKA'. Edellisessä videossa tehtiin matkareitti. Nyt ympyrä alkaa sulkeutumaan.

Käydäänpä läpi mitä tuossa edellä oikein tapahtui. Minulla on sanat 'tatti' ja 'syntikka'. Tiedän että muuttamalla noista sanoista ensimmäiset kolme kirjainta takaisin numeroiksi saisin numerot 141 592 (muista, ensin konsonantti, sitten vokaali ja taas konsonantti). Nyt yhdistän tatin ja syntikan vain samaan muistipisteeseen matkareitilläni ja homma on jo puoliksi valmis. Eli ensimmäisen matkareittini ensimmäiseen pisteeseen yhdistin mielikuvan tatista joka soittaa syntikkaa. Kuusi numeroa yhdellä mielikuvalla. Näin ollen 16 paikkainen muistireitti täynnä tälläisiä mielikuvia tarkoittaa sitä, että voin muistaa helposti 96 desimaalia. Sanoin jo että taustatyöt tässä ovat se työläin vaihe. Itse muistaminen on helppoa. Sen kuin kuvittelet noita hulluja mielikuvia. Parasta tässä on se, että itse numerot voi unohtaa täysin taustatöiden takia. Sen kuin muistat mitä kukin kirjain merkitsee sekä konsonanttina ja vokaalina. Itselläni meni 1,5h tuntia tehdä pohjatyöt ja muistaa nuo ensimmäiset 100 desimaalia, joten tässä näkyvä 40 desimaalia onnistuu varmasti nopeammin, varsinkin kun olen tehnyt mielikuvat valmiiksi. Lisäksi unohdetaan kokonaan vokaalit, eli luvassa on hieman vähemmän muistettavaa ja etukäteistöitä.

40 desimaalia muistiin

Kevensin tuota kolmoisjärjestelmää helpottaakseni opettamista, joten nyt opittava tekniikka on yhdistelmä sekä kolmois- mutta myös nk kaksoisjärjestelmästä. Ensinnäkin, määrätään jokaiselle numerolle oma konsonantti:

0 = P

1 = T

2 = N

3 = M

4 = R

5 = S

6 = K

7 = L

8 = V

9 = J

Seuraavaksi jaetaan opittava 40 desimaalia kahden desimaalin yhdistelmiksi ja luodaan kullekin yhdistelmälle oma sanansa. Yhdistelmä 14 muuttuu siis muotoon TR. Koska ainoa joka tässä tapauksessa merkitsee on konsonantti, voimme lisätä noiden kahden väliin vapaasti vokaaleja. Muista kuitenkin että vokaaleja ei oteta huomioon siinä vaiheessa kun koitat muuttaa mielikuvia takaisin numeroiksi. TR muuttuu muotoon TeRo. Tehdäksemme mielikuvasta vahvan muuttuu TR muotoon TeRo Pitkämäki. Sukunimi on mukana vain sen tuoman vahvan mielikuvan takia. On helpompi muistaa Tero Pitkämäki kuin pelkkä Tero. 15 muuttuu muotoon ToSsu. Tässä koko lista:

14 = TERO PITKÄMÄKI

15 = TOSSU

92 = JUNA

65 = KÄSI

35 = MIES

89 = VAJA

79 = LIEJU

32 = MUNA

38 = MUOVAILUVAHA

46 = RUUKKU

 

26 = NAKKI

43 = RIMA

38 = MUOVILUSIKKA

32 = MAUNO KOIVISTO

79 = LEIJA

50 = SIIPI

28 = NAAVA

84 = VR

19 = TUIJA-KASVI

71 = LATTIA

Ensimmäinen mielikuva on siis Tero Pitkämäki (14) ja viimeinen LaTtia (71).

Oletko vielä mukana? Koska nyt kaikki työt on periaatteessa tehty ja itse muistaminen voi vihdoin alkaa. Sanoinhan että näissä tekniikoissa taustatyöt ovat työläimpiä? Mutta kohta muistat piin 40 ensimmäistä desimaalia ja voit jatkaa työpäivääsi päteäksesi muille juuri oppimastasi (turhasta?) taidosta.

Mieti vielä kerran muodostamaasi kymmen-paikkaista matkareittia. Nyt sijoitat jokaiseen muistipisteeseen kaksi muodostamaasi mielikuvaa. Ensimmäiseen menee siis Tero Pitkämäki ja tossu. Muista että jotta numeroiden järjestys pysyy samana, kuvittele aina ensimmäinen mielikuva vasemmalle tai tekemään JOTAIN sille toiselle mielikuvalle. Tässä tapauksessa kuvittele vaikka Tero Pitkämäki ottamassa vauhtia niinkuin heittäessään keihästä. Mutta keihään tilalla onkin tossu. Se miltä Tero näyttää, miltä hän kuulostaa (kuuluuko ähinää, tuhinaa, kirjoilua?) on täysin oman mielikuvituksesi varassa. Voit myös tehdä tossusta sellaisen kuin itse haluat.

Tero heittää tossua.

Kuvittele tuo mielikuva oman matkareittisi ensimmäiseen pisteeseen. Muutaman sekunnin pohdinta riittää. Jotta mielikuva on mahdollisimman hyvä, voit lisätä siihen myös jotain mitä ei voisi lapsille kuvailla, eli mitä härskimpi tai väkivaltaisempi tuo toiminto mielikuvissa on, sitä paremmin se jää mieleen. Älä minua syytä, näin se vaan menee meillä ihmisillä. Jatka samaan malliin jokaisen mielikuvan kohdalla. Ota aina kaksi seuraavaa mielikuvaa ja yhdistä ne haluamallasi tavalla aina seuraavaan pisteeseen matkareitilläsi. Koko listan läpikäymiseen ei kannata tuhlata aikaa. Muutama sekunti per piste riittää. Kun lista on valmis, käy se mielessäsi läpi. Huomaat miten outoa ja samalla hauskaa on miettiä noita juuri muodostamiasi mielikuvia.

Olet valmis! Usko tai älä mutta muistat Piin 40 ensimmäistä desimaalia! Eikö olekin outo fiilis? Varsinkin kun tässä ei yritetä edes muistaa numeroita.

Käy mielessäsi vielä tuo koko tarina läpi, muistipiste muistipisteeltä ja vahvista mielikuvia. Ota sen jälkeen paperi ja kynä ja ala käymään listaasi läpi mielessäsi. Muista että joka mielikuvasta muutetaan numeroiksi ainoastaan ensimmäiset kaksi konsonanttia. Tero pitkämäki oli siis TR eli 14. Tossu, TS eli 15.

Seuraavassa muistipisteessäsi sinulla on JuNa ja KäSi. Mitä niistä saa muuttamalla takaisin numeroiksi? 9265!

Kiitos paljon ajastasi!

www.tommilahti.com

tommi@tommilahti.com