Väite: nimien muistaminen on helppoa (ja hauskaa)

Suurin osa ihmisistä (myös minä) luokittelee itsensä huonona nimien muistajana ja sepittää itselleen tekosyitä siitä, miksi ei koskaan muista nimiä.

"Mutta kasvot kyllä muistan..."

Onko asia sinun kohdallasi noin? Haluaisitko kuitenkin olla se henkilö, joka MUISTAA nimet, muistaa kasvot, osaa yhdistää nimen kasvoihin vielä aikojenkin päästä ja ymmärtää paremmin miten muistimme toimii? Aion opettaa sinulle hauskan tavan muistaa nimiä paremmin.

"Jos muistat nimen, sinutkin muistetaan"

Vanha sanonta, mutta täysin totta. Muistatko hetkeä jolloin olet tavannut vanhan tuttavasti ja tapaamisen hetkellä hän lausuukin nimesi ilman epäröintiä mutta itse olet täysin sumussa siitä, mikä hänen nimensä on? Entä liike-elämässä? Muistamalla yhteistyökumppaneidesi ja asiakkaittesi nimiä, annat itsestäsi luotettavamman kuvan; sinä välität heistä ja muistat heidän nimensä. Tai näin ne bisnes-gurut väittää..

30% parempi nimimuisti minuutissa

Jos haluat välittömästi parantaa nimimuistiasi 20-30%, kokeile seuraavia asioita:

  1. Kun tapaat uuden ihmisen ja olet menossa esittelemään itsesi; ole läsnä ja keskity

  2. Kun toinen sanoo nimensä, kuuntele ja katsele häntä ollen tilanteessa läsnä

Siinä. Noin yksinkertaisilla asioilla voit parantaa nimimuistiasi välittömästi. Usein esittelytilanteissa ihmisillä on kiire päästä sanomaan oma nimensä, eikä edes välttämättä välitetä kuunnella mikä toisen ihmisen nimi oikein on. Miten ihmeessä niillä lähtökohdilla voisit mitään nimiä muistaa? Ole siis läsnä, keskity ja kuuntele. Myös nimen toistaminen kuulemisen jälkeen auttaa. Pimeässä pohjolassa tosin amerikkalaistyylinen etunimen toistaminen joka lauseessa ei ihan toimi, ole nimen toistamisessa tyylikkään juro ja tee toisto lähinnä oman pääsi sisällä, toki etunimeä kannattaa aika ajoin tiputella lauseisiin varsinkin jos keskustelu muuttuu small talk- tasolle.

Kaikki nimet muistiin

Seuraava tekniikka toimii. Sitä käyttävät apunaan niin muistimestarit kuin tavalliset ihmiset eri aloilta ympäri maailmaa. Jälleen kerran keskiössä on asioiden linkittäminen toisiinsa.

Nimien muistamisen salaisuus:

- Valitse vastapuolen kasvoista mieleenjäävin piirre (isot korvat, paksut kulmakarvat tms.)

- Muunna nimi helpommin muistettavaan muotoon (Ulla = Pulla, Tommi = Pommi...)

- Linkitä uusi mielikuva kasvonpiirteisiin

Kun tapaat uuden ihmisen, voit muuttaa joko hänen pelkän etunimensä, tai kuten joissain tapauksissa on helpompaa, sekä etu- että sukunimen. Katso henkilöä silmiin, tarkkaile hieman hänen kasvojaan. Mikä kasvonpiirre jää SINUN mieleesi helpoiten. Valitse se. Muunna nimi helpommin muistettavaan muotoon ja koita yhdistää se valitsemaasi kasvonpiirteeseen.

Esimerkkejä;

Tapaat palaverissa naishenkilön jolla on huomattavan upeasti laitetut hiukset, päätät välittömästi valita hänen päälakensa nimen tallennuspaikaksi. Kättelette, ja hän sanoo nimensä:

Ulla Ylikoski

- kuvittele vaikka päälaelle koski jossa virtaa vettä, keskellä virtausta seilaa pieni pulla. Pulla koskessa joka on pään yllä. Ulla Ylikoski.

Joka kerta kun katsot Ullaa, ajattelet tuota muodostamaasi mielikuvaa. Mikä piirre hänessä tulikaan selkeämmin esille? Hiukset! Näet mielessäsi virran virtaamassa pitkin hänen päätään ja kasvojaan, vesi kastelee kasvot täysin, hän joutuu sulkemaan jopa silmänsä valuvan veden takia, meikeistä puhumattakaan. Jotain jännää näkyy vielä virran mukana. Pulla.

Sanoin että lupaan opettaa helpon ja hauskan tavan muistaa nimiä! Ja usko pois, tämä oikeasti toimii. Normaalisti nimet unohtuvat, koska emme tajua ajatella niitä mitenkään konkreettisesti. Kasvot jäävät mieleen koska näet ne, näet kasvonpiirteitä, mieleenjääviä hiustyylejä jne. Jälkikäteen kun tapaat ihmisen uudelleen, muistat kyllä kasvot mutta et nimiä. Tällä tavalla huijaamme omia aivojamme niin, että jos ne muistavat ennen nähdyt kasvot, luomamme mielikuvan avulla muistuu mieleen myös nimi. Kokeile!

Toinen esimerkki:

Salaperäinen miljonääri on kutsunut sinut ja seitsemän muuta ihmistä mystiselle saarelle. Mentyäsi paikalle, selviää, että kutsut lähettänyt miljonääri ei olekaan saarella. Tapaat ruokahuoneessa hänen hovimestarinsa ja huomaat välittömästi hovimestarin otsan olevan tavallista leveämpi. Päätät valita otsan muistipaikaksi. Hän lähestyy ja esittelee itsensä:

Kim Ruohonen

- Voit myös yhdistää nimiin julkkiksia. Kim voi olla Kimi Räikkönen. Kuvittele Kimi räikkönen leikkaamassa ruohoa hovimestarin otsalla. Kim Ruohonen

Jos ja kun pelastaudut saarelta ja joskus tapaat leveäotsaisen butlerin uudelleen, todellinen muistisi nostaa mieleesi kaksi asiaa; tavallista leveämmän otsan, ja Jäämies-Räikkösen lanaavan nurtsia ajohaalarit hiessä. Kuka muu muka voi kyseessä olla, kukapa muu kuin vanha kunnon KIM RUOHONEN.

Usko tai älä, näin se homma vain toimii, testaa ja ylläty!

Haastan sinut testaamaan tätä tekniikkaa, ja jos olet vieläkin epäileväinen sen toimivuudesta, laita mailia niin kerron tarkemmin!

tommi@tommilahti.com

Tommi LahtiComment